Projekt


Bara en vecka efter flodvågskatastrofen under julen 2004 var Roger Schederin på Phi-Phi Islands, en av de hårdast drabbade öarna.

De bilder han fångade skrämmer och upprör. Men där finns också hoppet och tron på att det finns en framtid, trots de fruktansvärda effekterna av tsunamin.

Några av bilderna finns i boken Phi-Phi Islands - paradiset som försvann.

Boken är ett projekt tillsammans med stiftelsen Thailands övärld och bildagenturen Kontinent där Roger Schederin är en av tre bildredaktörer.

Se fler av Rogers bilder från Phi-Phi

Mer info om boken www.phiphibook.com


  


Utställning





24 timmar på krogen

Bilderna från krogen är fotograferade under ett år på restaurang Kvarnen på söder i Stockholm.

Utställningen består av 24 bilder som speglar hela dygnet på en av stockholms äldsta resturanger. När den sista av nattpersonalen går hem, kommer städarna, vilka avlöses av kockarna som förbereder dagens lunch, osv. Fotograferingen har skett i flera omgångar under dygnets alla tider. Som längst har Roger varit på Kvarnen i 15 timmar i ett sträck.

Alla bilder är fotograferade på vanlig svart/vit film, Kodak Tri-X. Kopior är framsällda på traditionellt vis i det analoga mörkrummet. Kameror som används är Leica M6 och Nikon Fm2, med objektiv från 18mm till 180mm.

Se bilderna live och ta en öl på Kvarnen.


24 timmar på krogen
För en reportagefotograf, en sådan som Roger Schederin, existerar inte natt och dag. Trots att klockan i hög grad styr hans liv. Saker och ting händer vid alla tider på dygnet och när det inte händer är tillvaron väntan. Nyckelordet är uthållighet.

Ungefär som på krogen där livet heller aldrig stannar.

Roger Schederin är född 1958, femte generationens stockholmare, frilansande fotograf för dagspress och specialtidningar. En passion är bilar och Rogge har plåtat tusentals sådana för Tekniken Värld. Där jobbar jag. En gång körde jag 250 varv runt en av rondellerna på Bergslagsvägen innan han var nöjd. Vi har rejsat mot varandra i 24-timmarslopp. Jag har stigit upp mitt i natten för hans skull. Och somnat över frukostbrickan sedan Rogge fångat dagen. Jag har oftast mött Rogge som en regissör av verkligheten. Bilderna från krogen är inte regisserade, bara registrerade. Ett nyktert öga under många långa krogpass, han har hållit på i ett år med den här utställningen. Kanske inte hela tiden men ändå dygnet runt. Precis som människorna på krogen. Ett race som aldrig går i mål.
Dag E Hogsten




Bilder från utställningen 24 timmar på krogen.

Klicka på kontaktkartan för att se bilderna.





Utställningen Fans & tifo - en rörelse i tiden.
7/12 2002 - 2/2 2003 Kulturhuset, Stockholm

Utställningen visar fotografier av tifo - den stora läktarkulturen som engagerar allt fler. Företeelsen tifo, som startade i Italien, har under de senaste åren märkts av allt mer på de svenska fotbollsläktarna och gett sporten ytterligare en dimension. Publiken har förvandlats till aktiva fans och läktarna sjuder av liv med flaggor, banderoller, konfetti rök och eld.

Med sitt otroliga engagemang är dagens fans nästan lika viktiga för fotbollen som spelet på planen.

Utställningen visar bilder på fans som hyllar sina Stockholmslag och innehåller även intensiva ögonblicksbilder från utlandet.

Uttrycket tifo kommer från det italienska ordet tifosi som betyder fanatisk följare. Tifo är samlingsnamnet på alla organiserade manifestationer kring en match. Det kan exempelvis vara pyroteknik och bengaler, mosaiker i flaggor och papper eller andra färgspel.

Bilderna på de svenska fansen är tagna av Sportbladets fotografer Peter Kjellerås, Magnus wennman, Urban Andersson, Roger Schederin och Lasse Allard.

www.kulturhuset.se








Fotbollsderby mellan AIK och Djurgården på Råsunda fotbollsstadion. Närmare Brasilien än så här kommer man inte i Sverige. Bilden publicerades i Sportbladet (Aftonbladets sportbilaga) och i Svenska Fotbollförbundets verksamhetsberättelse.